Proč se neučit zábavným způsobem, když je tolik možností?

Sýry

28. října 2007 v 16:07 |  Mistr v potravinách
Sýrů existuje nepřeberné množství. Každý má rád jiný druh. Jiný sýr se hodí k vínu, jiný k pivu.
Sýry dělíme na:

Měkké sýry - soft cheese

a) kyselé (olomoucké tvarůžky, pivní sýr) - harsh cheese
b) sladké (gervais, romadur) - mellow cheese

Tvrdé sýry - hard cheese

- ementál, eidam, parmezán, moravský bochník...

Plísňové sýry - blue cheese

a) s plísní uvnitř (rokfór, niva)
b) s plísní na povrchu (camembert, hermelín)
c) s plísní uvnitř i na povrchu (Brease Blue)
.
.
.
PŘÍKLADY SÝRŮ

1
Eidam

- u nás klasický sýr, který se používá téměř ke všem příležitostem; na chuťovky, do omáček, na těstoviny, na pizzu...
- vyrábí se z odstředěného mléka
- je pevný, suchý a má jemnou chuť
Edam
- a semi-hard, Dutch cheese made from part-skimmed cow´s milk
- it has a mild flavour and supple texture when young
- becomes stronger, dry and hard when mature

2

Mozzarella

- tento sýr seženete uzený či neuzený
- původně se vyráběl z buvolího mléka, dnes ho seženete také, ale povětšinou spíše z kravského mléka, které je dostupnější jak cenově tak možnostně
- používá se na pizzách či do salátů
- původní italská první pizza, pizza Margharita byla pouze z rajčat, bazalky a mozzarelly (barvy italské vlajky)
- k dostání jsou bochánky či třešničky tohoto výborného sýra
Mozzarella
- originally made from buffalo milk, now mostly from cow´s milk
- this cream cheese has an elastic, stringy quality
- the first pizza (Margharita) was of tomato, sweet basil and mozzarella
- smoked mozzarella is a cheese with all the qualities of mozzarella, but with a distinctly smoky flavour

3
Parmazán
- je sýr, který se používá nejčastěji do těstovin či na pizzu
- používá se strouhaný najemno
- u nás dobře sehnatelný
Parmesan
- parmesan should be bought in a piece
- grated just before serving
- otherwise the cheese loses its flavour and dries out quickly

4
Mascarpone

- tento krémový sýr se používá také na přípravu pravého tiramisu
- vyrábí se z kravského mléka
- využití nachází také při přípravě pomazánek
- má krémově světlou barvu
Mascarpone
- a cream cheese made from pure cow´s cream
- may replace cream in recipes, for example in desserts and pasta sauces

5
Ricotta

- tento sýr se běžně vyrábí z kravského mléka
- používá se do různých pomazánek a past
- má velmi málo kalorií
- má trošku nakyslou chuť
Ricotta
- a cream cheese traditionally made from whey but now mostly from skimmed cow´s milk
- very low in calories
- pure white with a soft texture and barely discernible sour flavour

6
Cottage

- je krémový sýr, který zblízka připomíná husté mléko, ve kterém jsou malinké kousky mozzarelly
- je nízkotučný
- vyrábí se z kravského mléka
Cottage
- a low-fat cheese which comes in a fairly solid mass, with a paste-like consistency
- mildly asidic flacour
- made from cow´s milk

7
Feta

- je původně řecký sýr
- používá se při přípravě tradičního řeckého salátu, ale i dalších salátů
- vyrábí se z nejčastěji z kozího mléka, někdy ale i z ovčího či kravského
- pravá feta má hodně aromatickou kozí vůni, a kdo není zvyklý, může ho to překvapit
Fetta
- a traditional Greek-style cheese
- made from the milk of goat, sheep or cow
- it has a soft-to-firm or crumbly texture, depending on method of manufacture
- salty flavour and frequently sold in a brine solution

8
Camembert

- je sýr podobný vzhledově hermelínu, a má i podobnou chuť
- řadí se mezi sýry s plísní na povrchu
- jeho plíseň je bílá, uvnitř je krémově jemný
Camembert
- with a pronounced sweet wmell when ripe
- made from cow´s milk
- a soft cheese

9
Emmentál

- zřejmě nejznámější ze švýcarských sýrů
- díky působení plynu vznikají díry, které dávají ementálu charakteristický vzhled
- výborný na omáčky, salsy, těstoviny, pizzu i chuťovky
Emmental
- made in Switzerland since 1293
- this classic hard cheese is recognisable by its large holes
- its nutty fragrance and taste
- a good grilling and melting cheese
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Jaké číslo Mistra v potravinách se vám zatím líbilo nejvíc?

Těstoviny
Citrusy
Sýry
Bylinky
Ořechy
Tropické ovoce

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama