Proč se neučit zábavným způsobem, když je tolik možností?

Veverka

27. října 2007 v 10:45 |  Zvířata
Veverka
Pro jejich obratnost se jim říká opičky našich lesů. Patří však mezi hlodavce. Neustále něco zkoumají. Jsou plaché a samotářské. Své území si odhodlaně hájí proti všem sousedům. Živí se pupeny, kůrou, ořechy, žaludy, semeny šišek, houbami a občas i ptačími vajíčky. V době hojnosti si veverky vytvářejí zásoby: houby rozvěšují po větvích, žaludy a ořechy zahrabávají do země. Mohou takhle nashromáždit až sto kilogramů zásob, te kterých čerpají během celé zimy. Veverky si staví hnízda vysoko ve větvích nebo ve stromových dutinách. Jejich hnízdo je vždy kulovitá stavba větviček, měkce vystlaná listím. Veverky rodí čtyři až šest mláďat. Mezi hlavní druhy patří veverka popelavá nebo veverka severoamerická. Veverka popelavá byla vysazena např. v Anglii.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama