Proč se neučit zábavným způsobem, když je tolik možností?

Bowle

9. února 2008 v 17:01 |  Nápoje
Bowle. Nevím, jestli bych ji zařadila do koktejlů, ale každopádně patří do míchaných nápojů, a tak jsem se rozhodla ji sem dát.

Zřejmě nikdo si neumí silvestrovskou oslavu, narozeniny, svátek, maturitu nebo jakoukoli jinou zkoušku představit bez sklenice nějakého alkoholu. Většinou to bývá sekt, někdy červené víno, méně často bílé víno, ještě řídčeji tvrdý alkohol a pálenky. Jak je na tom ale bowle? Nepočítá se s ní jako s něčím, co by se dalo nalévat do sklenic a bez problémů vypít, a tak se hodí spíše na párty, kde je ve velké míse a každý si nalévá kdy chce.

Jak se ale taková bowle správně dělá?

Odpověď je jednoduchá - bowle je totiž nekonečné množství druhů, a tím pádem není žádná špatná. Jakékoli máte ovoce (čerstvé nebo kompotované) zalité téměř jakýmkoli alkoholem (pivo opravdu vynechte) vždy chutná báječně, a pokud už jste v náladě, tak stejně vypijete vše a je vám jedno, co to je. A kdo je střízlivý, ocení výborně se doplňující ovoce ve většině případů se sektem nebo vínem.

Na bowli se používá ananas, třešně, jablka, mango, jahody, citrusy, broskve, meruňky, maliny, meloun...
Zalít ji můžete červeným nebo bílým vínem, sektem (šampaňského je na to asi škoda), koňakem, bílým nebo tmavým rumem, tequilou, vodkou, whisky, pálenkami... Doplnit ji můžete džusem, šťávami z kompotovaného ovoce, limonádami... Je to na vás.



Melounová bowle
1 žlutý meloun
šťáva z půlky citronu
100 ml pomerančového džusu
4 kostky ledu
20 ml pomerančového likéru
20 ml suchého vermutu
Vršek melounu seřízněte, dužinu vydlabejte. Jádra odstraňte a dužinu nakrájejte na kostičky. Citronovou šťávu, džus, kostky ledu, likér a vermut smíchejte a zalijte nakrájenou melounovou dužinu, kterou vložte do vydlabaného plodu. Podávejte s brčky.


Sváteční bowle
400 g kompotovaných broskví
1 malý grapefruit
2 pomeranče
200 g kompotovaných višní
100 g pískového cukru
300 ml koňaku nebo rumu
1 litr bílého vína
10 kostek ledu
750 ml sektu
Broskve, oloupaný grapefruit a pomeranč nakrájejte na kostky, přidejte višně, posypte cukrem a zalijte koňakem nebo rumem. Nechce v chladnu do druhého dne. Poté směs zalijte bílým vínem a dobře vychlaďte. Před podáváním nalijte do sklenic, zalijte sektem a doplňte ledem a lžičkou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama