Proč se neučit zábavným způsobem, když je tolik možností?

Zdobení a sklenice

26. května 2008 v 16:51 |  Nápoje
V další části vám přináším informace o tom, jak zdobit koktejly a čím.
Při zdobení koktejlů nesmíte zapomenout na fakt, že v jednoduchosti je krása. Nepřehánějte to s ozdobami, mohou být sebekrásnější, ale není-li možné se ze sklenice napít, stala se někde chyba. Většina koktejlů vítězících na světových soutěžích je zdobena pouze plátkem citrónu nebo jedinou koktejlovou třešní.
Vysoké osvěžující highbally můžete zdobit více, protože se servírují ve vyšších sklenkách. Dlouhé drinky by se měly podávat téměř vždy s míchátkem. Ženám je musíme a mužům můžeme podávat s brčkem. Na trhu je nyní mnoho ozdob z umělé hmoty (zvířátka, deštníčky, vějířky...) a celá škála dalších doplňků, kterými se můžeme inspirovat a které na sklenicích působí svěže a vesele.
Highballové sklenky jsou pro osvěžující a chladivé longdrinky.
Koktejlové sklenice jsou pro ostřejší a krátké, nebo pro silnější nápoje.
Misky na šampaňské se používají na krémové after-dinner drinky, atd.

Sklenky mají nožku, aby se lépe držely při leštění a pohárek zůstal bez poskvrnky a bez bakterií pro toho, kdo si bude na nápoji pochutnávat. Všechny koktejlové sklenky by se měly, zatímco se míchaný nápoj připravuje, uchovávat v lednici nebo naplněné ledem. Zajímavého efektu se dá docílit třeba tím, že sklenku namočíte do studené vody a pak ji vložíte do mrazáku. Zdobit ji můžete také krustou. Sklenku namočte do citronové šťávy (okolo vršku) a potom co cukru. A ti otrlejší mohou pít panáky nebo koktejly přímo z ledových sklenic. Můžete na ně koupit speciální tvořítka.

A čím můžete zdobit?
ananas - banány - borůvky - celerová nať - čerstvá vejce - červené koktejlové cibulky - cibulky - citrónová šťáva - citróny - cukr a kostkový cukr - cukrový sirup - drcený ananas - jablka - jahody - kokosové mléko - konzervované ovoce - limety - mandle - mango - mátové lístky - meloun - mléko - muškátový ořech - okurka - olivy - ovocné dřeně - ovocné nektary - pepř a sůl - pomeranče - rajčata - řapíkatý celer - různé květy - skořice - smetana - soda - strouhaná čokoláda - tabasco - třešně - worcester - zmrzlina a sorbet - želé - zavařené meruňky - ........

White Lady
3 cl ginu
1,5 cl citrónové šťávy
1,5 cl cukrového sirupu
1/2 vaječného bílku
Promíchejte ingredience v šejkru s ledem a sceďte. Tento tradiční koktejl se podává jako aperitiv. Připravíte-li jej s modrým curacao místo cukrového sirupu, vznikne Blue Lady s poněkud pozměněnou chutí. Pink Lady získáte záměnou grenadiny za cukrový sirup a přidáním smetany. Jako zdobení je vhodná citronová kůra.

Margarita
3 cl tequily
3 cl citrónové šťávy
1,5 cl likéru cointreau
1/2 vaječného bílku
Promíchejte suroviny s ledem a slijte. Okraj ozdobte plátkem citronu a udělejte na něm solnou krustu. Margarity je možné připravovat míchané nebo zmrzlé - profesionální barman se bude vždy ptát, jakému způsobu dáváte přednost. Zmrzlá Margarita je v podstatě sorbet - připravuje se v mixéru do třetiny naplněném ledem. Bude-li směs příliš hustá, přidá se voda.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hermione Granger Hermione Granger | Web | 27. května 2008 v 18:59 | Reagovat

Máš to tu skvělý. Jak články, tak desing, o nic tu není nouze - fakt super blog

2 Leipertová Leipertová | 5. srpna 2008 v 3:17 | Reagovat

fuj

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama