Proč se neučit zábavným způsobem, když je tolik možností?

Chřest

26. května 2008 v 16:08 |  Zelenina - Ovoce
Charakteristika
Chřest patří k nejjemnější lahůdkové jarní zelenině. Pěstuje se asi ve 20 odrůdách, z nichž nejběžnější je zelená a bílá (oblíbená ve Francii, Belgii, Itálii a Německu). Zelený je plnější chuti, běžně ho není třeba loupat, má vyšší biologickou hodnotu. Kalorická hodnota chřestu je nepatrná, proto je vhodné ho zařazovat při redukčních dietách.

Rozšíření
Jako lahůdkovou zeleninu ho používali už staří Číňané, Egypťané, Řekové a Římané. V Evropě se jeho pěstování rozšířilo až v 16. století (Francie, Nizozemsko, Německo).

Vitaminy
Obsahuje mnoho vitaminu C, provitaminu A, tiaminu (B1) a pyridoxinu (B6). Také riboflavin (B2), niacin (B3) a kyselinu pantotenovou. Rekordní je obsah kyseliny listové (až 1 mikrogram na 1 kg zeleniny). Dále pak draslík, vlánin a stopové množství zinku.

Léčivé účinky
Pomáhá při slabozrakosti a šerosleposti, posiluje sliznice v těle, nervy, imunitní systém a omlazuje buňky. Dále je účinný při poruchách paměti a nedostatku soustředění, při poklesu libida, při vylučování vody a vyplavování kyselin z těla a napomáhá hubnutí. Aktivuje metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků, vzpuružuje pokožku, vlasy a vaziva, aktivuje hormony štěstí, pomáhá při poruchách spánku, podporuje krvetvorbu a zásobování kyslíkem a působí proti ochablosti střev a zácpě.

Zpracování
Chřest omyjeme pod tekoucí studenou vodou a dáme okapat. Spodní tužší části výhonků bílého chřestu oloupeme. Dřevnaté dolní konce výhondů odkrojíme. Zhruba 1 cm dlouhé odřezky použijeme třeba na přípravu polévky. Na vaření svážeme chřest nití do menších svazečků (po 8 - 10 kusech) a vaříme v osolené vodě s lžičkou cukru a másla 10 - 20 minut.

Rady nakonec
- vzhledem k vysokému obsahu dusičnanů nesmí být opakovaně ohříván
- obsahuje velké množství purinu, který zvyšuje hladinu solí kyseliny močové v kloubech
- chřest se pije pouze s bílým vínem
http://www.gourmetfoodarticles.com/images-wi/Asparagus-med.jpg
Obrázek “http://www.pelargonie.cz/chrest3.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.
http://www.notebookmagazine.com/food/images/h-food-asparagus.jpg
http://www.ezycook.com/Photos/photos_soup/photos_soup_small/soup_asparagus.jpg

Divoký chřest
Obrázek “http://www.dawlishwarren.co.uk/images/Asparagus.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Líbilo se vám více ovoce nebo zelenina? (Konkrétně)

Jablko
Olivy
Borůvky
Mrkev
Jahody
Chřest
Pomeranč

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama