Proč se neučit zábavným způsobem, když je tolik možností?

Pomeranč

7. září 2008 v 17:33 |  Zelenina - Ovoce
Charakteristika
Zevní vrstva plodu - flavedo je žlutá nebo oranžová a obsahuje četné nádržky vonné silice. Pod ní se nachází vrstva houbovitého, bělavého pletiva - albeda. Dužina je sladká, šťavnatá, osvěžující a skládá se z 8-13 dílků. Její barva se pohybuje od žlutooranžové až po tmavě červenou.



Rozšíření
Pomerančovník pochází z teplých oblastí Asie a jižní Číny. Po vítězném tažení kolem zeměkoule se pomerančovníky pěstují na všech kontinentech. Vývoz z jižní Afriky, Austrálie, Floridy, Kalifornice nebo středomořských zemí běží na plné obrátky. Pěstitelé přišli s novými odrůdami, jako josu krvavé nebo bezsemenné pupeční pomeranče. Pomerančovníků je známo přes 200 odrůd, v produkčních výsadbách se uplatňuje pouze několik desítek. Bohužel na krásné kůře nelze rozeznat, nakolik obsahuje jedovaté a škodlivé látky. Pomerančovníky s totiž někdy pěstují i na kontaminovaných půdách a velmi často se postřikují, aby se k jejich nádherným plodům škůdci ani nepřiblížili.

Vitaminy
Obsahuje poměrně dost vitaminu C, dále vitamíny typu B, hlavně B7. Dále kyselinu pantotenovou a listovou, hořčík (jeden pomeranč dokáže zastavit krvácení z dásní) a selen, který je vzácnější, ale mimořádně důležitý pomocník imunitního systému.

Léčivé účinky
Pomeranče uvádějí do chodu přeměnu látkovou v buňkách a dodávají životní energii. Povzbuzují ducha, odstaňují nedostatek soustředění, aktivují všechny tělesné žlázy, posillují libido a potenci, poslijejí imunitní systém a krvetvorbu, zlepšují vzhled vlasů a posilují vazivové tkáně. Zastavují krvácení z dásní a z nosu, podporují redukční diety a působí proti chronické únavě.

Zpracování
Silná kůra chrání dužinu po dlouhou dobu před vysycháním a ztrátou živin. Oloupané pomeranče je třeba rychle zkonzumovat, protože jinak ztratí působením světla mnoho vitaminu C. Dužina obsahuje mnoho bioflavonoidů, které chrání vitamin C před oxidací a zvyšují jeho účinnost až dcacetinásobně. Je tedy mnohem zdravější jíst pomeranče včetně dužiny, než jen vymačkanou šťávu.

Rady nakonec
- kůra pomerančů z obchodní sítě může obsahovat jedovaté látky, proto se nejí - používat ji můžete jen u chemicky neošetřených kusů
- i když pomeranče obsahují hodně vitaminu C, rozhodně ne nejvíc z ovoce a zeleniny

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Líbilo se vám více ovoce nebo zelenina? (Konkrétně)

Jablko
Olivy
Borůvky
Mrkev
Jahody
Chřest
Pomeranč

Komentáře

1 Ladislav Ladislav | 27. ledna 2009 v 17:06 | Reagovat

Dekuji,docela dobré

2 Sergej Stokurev Sergej Stokurev | 14. ledna 2014 v 9:09 | Reagovat

hovno

3 šukaltič šukaltič | 14. ledna 2014 v 9:10 | Reagovat

dve hovna

4 Prdel Namaděru Prdel Namaděru | 14. ledna 2014 v 9:11 | Reagovat

kokotská stránka :DDDDDDDDDD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama