Proč se neučit zábavným způsobem, když je tolik možností?

Teplé nápoje: KÁVA

28. října 2008 v 17:51 |  Nápoje
Sice to není úplně k tématu koktejly, ale je to vlastně také v oblasti nápojů - příprava a rozdělení kávy a jiných teplých nápojů, které vyžadují většinou minimum úsilí a ocení je většina lidí.
.
Nejen odborníci, ale i "obyčejný lid" by měl umět rozpoznat alespoň základní druhy kávy (turecká, alžírská, irská, vídeňská...), čajů (ovocný, černý, zelený...) a dalších nápojů (grog, svařák, punč...). A právě tomuto tématu se v několika následujících číslech včetně tohoto budu věnovat. Vítejte do třinácté komnaty teplých nápojů.



KÁVA

Turecká káva
1. způsob
Připravuje se v tzv. džezvě (viz obrázek). Na jednu porci se počítá zhruba jedna a půl vrchovaté kávové lžičky najemno umleté kávy a 150 ml vody. Do džezvy vsypeme kávu a zalijeme studenou vodou. Pomalu zahříváme až se voda vzkypí a utvoří se pěna - ale pozor: nesmí se vařit. V tom okamžiku stáhneme kávu z ohně a necháme pár sekund chladnout, potom ji vrátíme na oheň, aby znova vzkypěla. Sundáme z ohně a zakryjeme na jednu až dvě minuty. Potom nalijeme do nahřátých šálků. Cukr podáváme zvlášť.
2. způsob
Do nahřátého šálku dáme jeden a půl lžičky kávy a do půlky šálku zalijeme horkou vodou. Pár vteřin počkáme a dolijeme zbylou vodu. Jen tak zůstane káva na dně šálku. Cukr či mléko podáváme opět zvlášť.
Vídeňská káva
Do vysoké silnostěnné sklenice dáme lžičku rozpustné kávy, kterou zalijeme horkou vodou, nebo přecezenou jemně umletou kávu. Na kávu nastříkáme šlehačku, kterou posypeme nastrouhanou čokoládou. Cukr se podává zvlášť.

Alžírská káva
Do vysoké silnostěnné sklenice dáme lžičku instantní kávy, zalijeme ji horkou vodou a cca minutu počkáme. Z lahve vaječného koňaku tenkým pramínkem, kterým trochu jezdíme po celé sklenici, odlijeme do kávy zhruba jednoho panáka (0,04 l) tak, aby se dole utvořila jakási mozaika (vypadá trochu jako mozek). Doplníme šlehačkou, tentokrát bez posypky. Servírujeme s cukrem vedle.

Irská káva
Do šálku nebo sklenice nalijeme kávu nebo ji tam přímo připravíme, potom přilijeme zhruba panáka irské whisky, doplníme cukrem a šlehačkou.
Podobně jako irskou kávu můžeme připravit i jiné druhy kávy, přičemž jenom zaměníme alkohol.
Ruská káva - s vodkou
Jamajská káva - s rumem
Karibská káva - s bílým rumem, hřebíčkem, kouskem celé skořice a celé vanilky
Pařížská káva - s kakaovým likérem
Amsterodamská káva - s ginem
Karlovarská káva - s becherovkou
Císařská káva - s pomerančovým likérem

Cappuccino
Připravíme klasickou překapávanou kávu (nebo rozpustnou, to je jedno), nalijeme ji do půlky sklenice. Vychlazené plnotučné mléko zahříváme a šleháme ho při tom, aby vznikla pěna. Když máme dostatečné množství, nalijeme mléko do sklenice ke kávě a doplníme pěnou. V některých receptech se doporučuje posypat skořicí, což je sice dobré, ale vůbec se to nehodí. Takže já to nedoporučuji. Podáváme zvlášť s cukrem.

Moka káva
Je to velmi silná káva, která se připravuje ze stejné dávky kávy (jeden a půl lžičky), ale z polovičního množství vody. Pije se z malých moka šálků.

A na závěr - i když to nepatří mezi teplé nápoje - Ledová káva
Do vysoké sklenice dejte lžičku a půl instatní kávy, zalijte studenou vodou (klidně z kohoutku, pokud máte slušnou) a lžičkou rozmíchejte, rozšlehejte. Potom vhoďte dvě nebo tři kostky ledu, nastříkejte nahoru šlehačku a přidejte kopeček vanilkové zmrzliny. Posypte nastouhanou čokoládou nebo kakaem a podávejte. Jako doplněk je v tomto případě na místě cukr, ne mléko.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Aleška Aleška | 12. května 2015 v 11:15 | Reagovat

Kávu miluju, mám doma minikávovar Jura a supr spokojenost:

http://www.jura-shop.cz/jura-kavovary-pro-domacnost/

2 káva káva | 13. července 2015 v 13:23 | Reagovat

Chcelo by to zmeniť pozadie blogu :) tažko sa potom čítajú tvoje články. Čo sa týka kávy, ja momentálne plánujem kúpiť tieto druhy . http://coffeein.sk/detail/153/nepal-cuba-dominikanska-rep-600g-zrno/ sú za fajn cenu a ochutnávanie nových káv ma baví :)

3 Urmana Urmana | 10. července 2017 v 8:47 | Reagovat

Ahoj, připravujete si doma kávu sami? Použijte kvalitní kávovar-

https://eshop.espressoservis.cz/automaticke-kavovary

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama